Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi - PERSONAJUL PRINCIPAL: Alexandru Lapusneanul
Personajele dintr-o nuvelă istorică. PERSONAJUL PRINCIPAL: Alexandru Lapusneanul
- particularităţi de construcţie a unui personaj aparţinând unei nuvele istorice studiate.
Nuvela istorică Alexandru Lăpuşneanul de C. Negruzzi.
Nuvela Alexandru Lăpuşneanul, de Costache Negruzzi, este prima nuvelă istorică din literatura română, o capodoperă a speciei şi un model pentru autorii care au cultivat-o ulterior (de exemplu: Al. Odobescu).
Nuvela reconstituie artistic cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lăpuşneanul (1564-1569), lupta pentru impunerea autorităţii domneşti şi consecinţele deţinerii puterii de un domnitor crud, pe fundalul realităţilor social-politice ale secolului al XVI-lea, în Moldova. Imaginea personalităţii domnitorului Alexandru Lăpuşneanul este conturată în Letopiseţul Ţării Moldovei de Grigore Ureche, cronică din care Negruzzi preia scene, fapte şi replici (de exemplu: motoul capitolului I şi al PV-lea), dar se distanţează de realitatea istorică prin apelul la ficţiune şi prin viziunea romantică asupra istoriei, influenţată de ideologia paşoptistă. Personajul ilustrează un tip uman, având un destin şi un profil psihologic elaborate în conformitate cu viziunea autorului şi cu ideologia paşoptistă, spre deosebire de persoana/ personalitatea istorică a cărei existenţa este consemnată în cronici, fără o cunoaştere detaliată a structurii sale psihologice.
Acţiunea nuvelei este pusă pe seama unor personaje ale căror caractere se desprind dintr-un puternic conflict. Personajele sunt caractere formate şi se dezvăluie în evoluţia gradată a conflictului. în funcţie de rolul lor în acţiune, ele sunt puternic individualizate, construite cu minuţiozitate (biografia, mediul, relaţiile motivate psihologic) sau portretizate succint.
în desfăşurarea narativă, Alexandru Lăpuşneanul este principalul element constitutiv, celelalte personaje gravitând în jurul personalităţii sale.
Alexandru Lăpuşneanul este personajul principal din nuvelă, personaj romantic, excepţional, care acţionează în situaţii excepţionale (de exemplu: scena uciderii boierilor, a pedepsirii lui Motoc, a morţii domnitorului otrăvit). întruchipează tipul domnitorului tiran şi crud, perfect integrat în mentalitatea epocii, care guvernează absolutist într-o societate dominată de anarhie feudală. El este construit din contraste şi are o psihologie complexă, calităţi şi defecte puternice, fiind „un damnat" romantic.
Autorul îi marchează destinul prin cele patru replici memorabile, plasate în fruntea capitolelor şi I având rol de moto. Destinul său este acela de al impune autoritatea domnească prin orice mijloace. Afirmaţia „Eu nu sunt călugăr, sunt domn? reflectă faptul că nu abdică de la propriul destin nici în faţa limitelor omeneşti (boala, moartea), schimbarea condiţiei sociale impunând anularea sa fizică. Crud, hotărât, viclean, disimulat, inteligent,bun cunoscător al psihologiei umane, abil politic, personajul este puternic individualizat şi memorabil.
„Echilibrul între convenţia romantică şi realitatea individului, aceasta e minunea creaţiei lui Negruzzi". (G. Călinescu)
Hotărârea de a avea puterea domnească este implacabilă şi formulată de la începutul nuvelei, în răspunsul dat soliei boierilor: „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau, răspunse Lăpuşneanul, a cărui ochi scăntioră ca un fulger, şi dacă voi nu mă iubiţi, eu vă iubesc pre voi şi voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră. Să mă întorc? Mai degrabă-şi va întoarce Dunărea cursul îndărăpf. Hotărârea este pusă în practică prin guvernarea cu ajutorul terorii, prin lichidarea posibilelor opoziţii, culminând cu ucfderea celor 47 de boieri la ospăţ şi încheindu-se prin revenirea asupra hotărârii de a se călugări.
Voinţei neabătute i se asociază alte trăsături. Abilitatea în ceea ce priveşte relaţiile umane, diplomaţia, cunoaşterea psihologiei umane sunt calităţi ale conducătorului, dar folosite pentru consolidarea puterii absolute devin mijloace perfide. Face promisiuni liniştitoare pentru ceilalţi, dar care ascund un plan de răzbunare.
Promisiunea pe care i-o face lui Motoc: „îţi făgăduiesc că sabia mea nu se va mânji în sângele tău; te voi cruţa, căci îmi eşti trebuitor, ca să mă mai uşurezi de blăstemurile norodului' îl linişteşte pe boierul intrigant, care se crede util domnitorului, intrându-i din nou „în favor". Planul de răzbunare al lui Lăpuşneanul este însă crud. Motoc sfârşeşte sfâşiat de mulţime: „Du-te de mori pentru binele moşiei dumitale, cum ziceai însuţi când îmi spuneai că nu mă vrea, nici mă iubeşte ţara. Sunt bucuros că-ţi răsplăteşte ţara pentru slujba ce mi-ai făcut, vănzăndu-mi oastea lui Anton Sechele, şi mai pe urmă lăsăndu-mă şi trecând în partea Tomşif. Sacrificându-1 pe boier, se răzbună pentru trădarea acestuia în prima domnie şi linişteşte (manipulează) mulţimea revoltată, de a cărei putere este conştient: „- Proşti, dar mulţi". Stăpânirea de sine, sângele rece sunt dovedite în momentul pedepsirii lui Motoc, pe care îl oferă gloatei ca ţap ispăşitor.
„Leacul de frică" promis cu umor negru doamnei Ruxanda, piramida din capetele boierilor, reflectă sadismul celui care ştiuse să-şi stăpânească impulsul violent în momentul când prin cererea ei, are impresia că doamna vrea să se amestece în conducerea ţării: „- Muiere nesocotită! strigă Lăpuşneanul sărind drept în picioare, şi mana lui, prin deprindere, se răzămă pe junghiul din cingătoarea sa; dar îndată stăpănindu-se se plecă, şi rădicând pe Ruxanda de jos [...]".
Disimulat, regizează invitaţia la ospăţul de împăcare, de fapt o cursă, de la alegerea locului şi a momentului (liturghia de la mitropolie), la integrarea frazelor biblice în discurs („Bate-voi păstorul, şi se vor împrăştia oile") şi până la detaliile propriei vestimentaţii („în ziua aceea, era îmbrăcat cu toată pompa domnească").
Are o inteligenţă diabolică, reuşind să manipuleze masele sau persoanele (boierii), să-şi pună în aplicaţie planurile.
Cruzimea este o însuşire obişnuită în evul mediu, dominat de luptele pentru putere (ca şi cruzimea lui Spancioc şi Stroici care asistă la moartea domnitorului), dar în cazul lui Lăpuşneanul are manifestări care aparţin excepţionalului: asistă râzând la măcelul boierilor, născoceşte schingiuiri „ca să nu uite dorul lui cel tiranic de a vedea suferiri omeneşti", ameninţă chiar să-şi ucidă propriul fiu, în care vede un uzurpator al puterii. Uciderea lui (cumplită, prin otrăvire) este singura cale de a-1 opri şi o plată pentru cruzimea sa.
Este caracterizat direct (de către narator, de alte procedee, de personaje, autocaracterizarea) şi indirect (prin fapte, limbaj, atitudini, comportament, relaţii cu alte personaje, gesturi, atitudine, vestimentaţie).
Naratorul realizează, în mod direct, portretul fizic al domnitorului prin descrierea vestimentaţiei specifice epocii: „Purta coroana Paleologilor, şi peste dulama poloneză de catifea stacoşie, avea cabaniţa turcească". De asemenea înregistrează gesturile şi mimica personajului prin notaţii scurte asemenea indicaţiilor scenice şi având pretenţia obiectivitătii: „Spun că în minutul acela el era foarte galben la faţă şi că racla sfântului ar fi tresărit"; „răspunse Lăpuşneanul cu sânge rece". Prin utilizarea substantivelor, se precizează ipostazele personajului „rotund": „vodă", „domnul, „tiranul", „bolnavul", dar epitetele de caracterizare, în inversiune, sunt mărci ale subiectivităţii: „nenorocitul domn", „această deşănţată cuvântare". Caracterizarea realizată de alte personaje este succintă: „Crud şi cumplit este omul acesta" (mitropolitul Teofan), „sângele cel pângărit al unui tiran ca tine"
(Spancioc).
Autocaracterizarea evidenţiază trăsături morale: „n-aş fi un nătărău de frunte, când m-aş încrede în tine?".
Caracterizarea indirectă se realizează prin faptele care evidenţiază în manieră romantică cruzimea personajului şi dorinţa lui de a distruge influenţa boierilor: uciderea şi schingiuirea lor, arderea cetăţilor şi reducerea numărului oştilor moldovene. Prin înlănţuirea gradată a scenelor din capitolul al treilea, se dezvăluie magistral portretul tiranului care pune în aplicaţie un plan diabolic. Inteligent, îi atrage pe boieri la curte spre a-i ucide. Abil, disimulat, se foloseşte de momentul slujbei religioase, de vestimentaţia şi de coroana domnească, de citate biblice presărate într-un discurs mincinos, dar persuasiv. Crud, ordonă soldaţilor uciderea boierilor, apoi alcătuieşte chiar el piramida din capete, pe care o arată cu satisfacţie doamnei. Râde în timpul masacrului. Cu sânge rece îl dă pe Motoc mulţimii revoltate, spunând că face un act de
dreptate.
Replicile personajului sunt memorabile, două dintre ele figurând ca moto al capitolelor I şi al IV-lea. Răspunsul dat boierilor, „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau [...] şi dacă voi nu mă iubiţi, eu vă iubesc pre voi şi voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră", a devenit o emblemă a pesonajului care se autodefineşte prin voinţa de neînfrânt. Ameninţarea „De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu..." redă aluziv dorinţa de răzbunare a celui căzut. Orgoliul este exprimat în prima replică rostită: „Am auzit de bântuirile ţării şi am venit s-o mântui'. Inteligenţa/ abilitatea politică a personajului este concentrată în celebrul răspuns „- Proşti, dar mulţi?", care a trecut în limbajul comun, unde funcţionează ca un proverb (pentru că exprimă
un adevăr universal).
Forţa excepţională a personajului domină relaţiile cu celelalte personaje. Pentru a se răzbuna, pune în aplicaţie câte un plan. Cruzimea sfârşitului ales pentru fiecare personaj depinde de „gravitatea" vinii: pe boieri îi măcelăreşte, pe Motoc îl dă mulţimii, doamnei îi dă „un leac de frică". Propriul sfârşit va sta sub semnul cruzimii şi al răzbunării celorlalţi: „învaţă a muri, tu care ştiai numai a omorî'.
Relaţia cu doamna Ruxanda este construită pe antiteza romantică angelic - demonic. Diversitatea atitudinilor adoptate de Lăpuşneanul faţă de doamna Ruxanda reflectă falsitatea, disimularea lui. Se căsătorise cu ea „ca să atragă inimile norodului în care via încă pomenirea lui Rareş". Nu o respectă nici pentru originea ei nobilă (descendentă a lui Ştefan cel Mare), nici pentru că îi este soţie sau mamă a copiilor săi. Iar doamna „ar fi voit sâ-l iubească, dacă ar fi aflat în el cat de puţină simţire omenească". Gesturile, mimica şi cuvintele rostite de Lăpuşneanul în capitolul al II-lea, în scena discuţiei cu domna Ruxanda, evidenţiază ipocrizia lui în relaţia soţ-soţie. Mai întâi îi sărută mâna, apoi se posomorăşte, reacţionează impulsiv la rugămintea ei, ducându-şi mâna la jungher, dar se stăpâneşte şi îi promite „un leac de frică". în capitolul următor, se răzbună pe boieri, pe Motoc şi nu o iartă nici pe doamna pentru îndrăzneala de a-i fi cerut să înceteze cu omorul. Se bucură cu cruzime de spaima doamnei care leşinase la vederea piramidei de capete: „- Femeia tot femeie, zise Lăpuşneanul zâmbind; în loc să se bucure, ea se spatie". în ultimul capitol insistenţele boierilor şi ameninţarea din final că îi va ucide fiul o determină pe doamna Ruxanda să îi dea otrava.
Monumentalitatea personajului, titanismul, excepţionalitatea romantică, forţa sa de a-şi duce planurile la bun sfârşit, machiavelic, indiferent de mijloace, spectaculosul acţiunilor, concizia replicilor fac din personajul principal al nuvelei în al cărei titlu figurează numele său, Alexandru Lăpuşneanul, un personaj memorabil. „Desenul uimitor1' al personajului, puternica sa individualitate îndreptăţesc afirmaţia criticului G. Călinescu: „Lăpuşneanul apare omenesc ca orice om viu şi întreg şi impresia ultimă a cititorului e mai puţin a unui portret romantic cât a unei puternice creaţii pe deasupra oricărui stil de şcoală".
Titluri asemanatoare
Gimnaziu
Categorii
Liceu
Autori
Poezii
-
Melancolie - Daniel Branzai
De-afara, picuri mari si grei Din ploaia ce-anceput de-aseara, S-au strecurat in ochii mei Si sufletul mi-l infioara. -...
-
Cânt - Magda Isanos
Cint ca privighetorile oarbe. Nu stiu, eu sorb cintecul sau el ma soarbe. Atit de sus ne-naltam citeodata... Sufletu-mi ...
-
Apa Bârsei - Dimitrie Bolintineanu
Ca un fluviu d-aur, splendidă lumină, Peste patru taberi, varsă luna plină. Turcii şi tătarii somnului se dau; Ung...
Poeti
Cautari pe site
derivate para sintetic , problematica harap alb , Familie de cuvinte copac , Propozi ie cu cuv abur la figurat , sens figurat camera , Alb familie lexicala , Omonime par iale , Scrie trei cuvinte din familia lexicala a cuvantului a consuma , Moara cu noroc , Familia lexical a cuv ntului film , caracterizarea lui vlad tepes din tiganiada cu texte din opera , momentele subiectului texului gandacelul de emil garleanu emil ga , momentele subiectului textului gandacelul de emil garleanu , Limba , De analizat cuvinte , Familia lexical cer , Familia lexialcala a cuv ntului prieten ,