Atractie paronimica (elemente verbale ale comunicarii)
Atracţie paronimică
Este un fenomen ce constă în faptul că un paronim mai des utilizat şi mai cunoscut vorbitorilor îl atrage pe acela care este mai puţin cunoscut, substituindu-i-se.
Un exemplu îl constituie cuvântul şasiu (provenit din fr. „châssis"), înlocuit cu saşiu, de origine turcească.
Alte exemple de atracţie paronimică: apropia - apropria; speţe - speze; ori -or; gira - ger a.
Theodor Hristea insistă asupra faptului că nu trebuie acceptată înlocuirea termenului de etimologie populară (modificarea formei unui cuvânt prin motivarea greşită a originii sale) cu acela de atracţie paronimică, din trei motive. Le amintim întrucât scot foarte bine în evidenţă specificul atracţiei paronimice.
1. Se poate vorbi de atracţie paronimică în limitele cvasiomonimiei celor doi termeni care se pun în relaţie, unul, subliniază lingvistul citat, în calitate de inductor, celălalt în calitate de element indus (atras de primul). Or, etimologia populară are o sferă mult mai largă, elementul inductor şi cel indus nu sunt întotdeauna paronime. (Un exemplu de etimologie populară îl constituie lăcramaţie, trimiţând spre „lacrimă / a lăcrima").
2. In cazul atracţiei paronimice inductorul (cel care atrage) este un singur cuvânt, care înlocuieşte elementul indus (atras), ca în cazul a gira - a ger a (primul substituindu-se celui de-al doilea); etimologia populară nu pune în relaţie un inductor format dintr-un singur cuvânt (lăcramaţie -lacrimă, a lăcrima; renumeraţie - număr, a număra).
3. Dacă atracţia paronimică este în final o substituire de termeni, etimologia populară este alterarea şi deformarea elementului inductor (lacrimă, a lăcrima -> lăcrămaţie).
Titluri asemanatoare
Gimnaziu
Categorii
Liceu
Autori
Poezii
-
Melancolie - Daniel Branzai
De-afara, picuri mari si grei Din ploaia ce-anceput de-aseara, S-au strecurat in ochii mei Si sufletul mi-l infioara. -...
-
Cânt - Magda Isanos
Cint ca privighetorile oarbe. Nu stiu, eu sorb cintecul sau el ma soarbe. Atit de sus ne-naltam citeodata... Sufletu-mi ...
-
Apa Bârsei - Dimitrie Bolintineanu
Ca un fluviu d-aur, splendidă lumină, Peste patru taberi, varsă luna plină. Turcii şi tătarii somnului se dau; Ung...
Poeti
Cautari pe site
derivate para sintetic , problematica harap alb , Familie de cuvinte copac , Propozi ie cu cuv abur la figurat , sens figurat camera , Alb familie lexicala , Omonime par iale , Scrie trei cuvinte din familia lexicala a cuvantului a consuma , Moara cu noroc , Familia lexical a cuv ntului film , caracterizarea lui vlad tepes din tiganiada cu texte din opera , momentele subiectului texului gandacelul de emil garleanu emil ga , momentele subiectului textului gandacelul de emil garleanu , Limba , De analizat cuvinte , Familia lexical cer , Familia lexialcala a cuv ntului prieten ,