Atractie paronimica (elemente verbale ale comunicarii)
Atracţie paronimică
Este un fenomen ce constă în faptul că un paronim mai des utilizat şi mai cunoscut vorbitorilor îl atrage pe acela care este mai puţin cunoscut, substituindu-i-se.
Un exemplu îl constituie cuvântul şasiu (provenit din fr. „châssis"), înlocuit cu saşiu, de origine turcească.
Alte exemple de atracţie paronimică: apropia - apropria; speţe - speze; ori -or; gira - ger a.
Theodor Hristea insistă asupra faptului că nu trebuie acceptată înlocuirea termenului de etimologie populară (modificarea formei unui cuvânt prin motivarea greşită a originii sale) cu acela de atracţie paronimică, din trei motive. Le amintim întrucât scot foarte bine în evidenţă specificul atracţiei paronimice.
1. Se poate vorbi de atracţie paronimică în limitele cvasiomonimiei celor doi termeni care se pun în relaţie, unul, subliniază lingvistul citat, în calitate de inductor, celălalt în calitate de element indus (atras de primul). Or, etimologia populară are o sferă mult mai largă, elementul inductor şi cel indus nu sunt întotdeauna paronime. (Un exemplu de etimologie populară îl constituie lăcramaţie, trimiţând spre „lacrimă / a lăcrima").
2. In cazul atracţiei paronimice inductorul (cel care atrage) este un singur cuvânt, care înlocuieşte elementul indus (atras), ca în cazul a gira - a ger a (primul substituindu-se celui de-al doilea); etimologia populară nu pune în relaţie un inductor format dintr-un singur cuvânt (lăcramaţie -lacrimă, a lăcrima; renumeraţie - număr, a număra).
3. Dacă atracţia paronimică este în final o substituire de termeni, etimologia populară este alterarea şi deformarea elementului inductor (lacrimă, a lăcrima -> lăcrămaţie).
Titluri asemanatoare
Gimnaziu
Categorii
Liceu
Poezii
-
Rugă pentru părinţi - Adrian Paunescu
Enigmatici şi cuminţi, Terminându-şi rostul lor, Lângă noi se sting şi mor, Dragii noştri, dragi părinţi. Chi...
-
Anul Nou - Vasile Militaru
Din cireşul veşniciei S-a mai scuturat o floare După ce-a visat sub lună După ce-a surâs sub soare. Şi-n clipiţ...
-
Cărbunii - Octavian Goga
Cărbunii când ţi-or arde-n vatră În seri de ani târzii şi goi, Tu stând la lespedea de piatră Să te gândeşti...
Poeti
Cautari pe site
Comoara de ioan Slavici , Caracterizarea ameliei , cele dintai lecturi de mircea eliade , accentul , despartirea , silaba , diftong trifton hiat , Argumentaza ca scormon ests o nuvela , Mos Craciun Sadoveanu , Omonimele fa , familia lexicala cuib , Sens opus pentru razboinic , Caracterizarea lui Tom Sawyer , Caracterizarea lui anghiuta din kir ianulea , RECREATIA MARE , forma literala a cuvantului dantul , despartirea cuvintelor in silabe ,